HTML

Egy csipetnyi magyar valóság...

Aktuális magyar élethelyzetek, kissé ironikus szemszögből, rövid írásokban bemutatva.

Az oldalon található anyagok a szerző tulajdonát képezik, és írásbeli engedély nélkül nem másolhatóak.

Kapcsolatfelvételhez a zoltan.fegyver[kukac]gmail.com címre írjon.

A Mindennapi magyarságok novelláskötet elektronikus változatát ide kattintva töltheti le.

2017.05.28. 16:23 F. Z.

Áteresz

Címkék: politika tragédia tehetetlenség szürkeség

Öten voltak az árokparton:‭ ‬négyen a kapát-lapátot támasztották,‭ ‬míg az ötödik suta mozdulatokkal a szemetet próbálta kikotorni az eldugult átereszből.‭ ‬Szájukban cigaretta.

–‬ Érted,‭ ‬odajön hozzám reggel,‭ ‬oszt aztat mondja nekem,‭ ‬hogy Tibikém,‭ ‬csak így,‭ ‬érted,‭ ‬mintha olyan jóba lennénk.‭ ‬Tehát odajön,‭ ‬oszt aztat mondja,‭ ‬hogy Tibikém,‭ ‬eldugult az áteresz,‭ ‬oszt jó lenne,‭ ‬ha kitakarítanátok.‭ ‬Csak így,‭ ‬érted.‭ ‬Semmi kérlek szépen Tibikém,‭ ‬vagy tegyítek‭ ‬mán meg Tibikém,‭ ‬lesztek oly szívesek.‭ ‬Semmi.‭ ‬Hát,‭ ‬gondolom magamba,‭ ‬ne bassza mán meg a kurva élet,‭ ‬hát mi vagyok én‭? ‬De oszt azér‭' ‬végül csak szóltam nektek,‭ ‬oszt látod,‭ ‬itt vagyunk.‭ ‬De most mondd meg nekem őszintén,‭ ‬hát hogy haladjon így előre az ember‭? ‬Se nem tanítanak,‭ ‬se nem képeznek,‭ ‬érted,‭ ‬csak aszongyák,‭ ‬gyöjjünk kifelé mánazonnal,‭ ‬oszt kapirgálhassuk az árokpartot,‭ ‬meg takaríthassuk az átereszt.‭ ‬Meg vannak ezek őrülve mind.

–‬ Űk meg ottan,‭ ‬a hivatalba,‭ ‬felveszik aztat jó kis zsíros fizetést,‭ ‬e‭! ‬Osztán csak tologassák a papirokat,‭ ‬minket meg kűdözgetnek kifelé‭ ‬– szólt a másikuk,‭ ‬és a földre köpött.‭ ‬– Aszondom,‭ ‬elmehetnek űk a picsába.‭ ‬A dógozó munkásemberek meg dógozzanak itten minimálbérér‭'‬.‭ ‬Bezzeg,‭ ‬ha mi lennénk a pozícijóba,‭ ‬aszondom,‭ ‬minden jobb lenne itten.‭ ‬Megadnánk mindenkinek,‭ ‬ami jár.

–‬ A kurva életbe mán,‭ ‬hogy dógozik itten az ember,‭ ‬oszt semmire se viszi‭! ‬– dobta félre‭ ‬dühösen‭ ‬szerszámát‭ ‬az átereszt tisztító társuk,‭ ‬miután sikertelenül próbálta kihalászni a kis lyukba‭ ‬szorult palackokat.‭ ‬– Semmi nem lesz így sose,‭ ‬változás se,‭ ‬semmi se,‭ ‬ha nem teszünk semmit‭!

– Úgyis régen be akarnék mán mosni annak a mocsoknak.‭ ‬Még aztat mondja nekem,‭ ‬hogy Tibikém,‭ ‬eldugult az áteresz.‭ ‬Csak így,‭ ‬érted.‭ ‬Nem tisztelik ezek itten az embert‭! ‬– kiáltotta,‭ ‬és veszedelmesen megsuhintotta a kapát a levegőben.‭ ‬– Na,‭ ‬megyek,‭ ‬most beverem azt a‭ ‬büdös képit neki‭! ‬– szólt dühösen,‭ ‬és bizonytalanul imbolygó léptekkel megindult az árokpart mentén.‭ ‬A többiek haragos rikoltozással követték.

A harc nem tartott sokáig.‭ ‬A hivatal dolgozóit váratlanul érte a támadás,‭ ‬védekezni sem maradt idejük.

Ott álltak mind az öten,‭ ‬lihegve,‭ ‬véresen.‭ ‬A vezérük még jól belerúgott a földön fekvő egyik élettelen testbe:

–‬ Na,‭ ‬mostan mondjad nekem bazmeg,‭ ‬hogy Tibikém,‭ ‬eldugult az áteresz.
–‬ Ezzel megvónánk,‭ ‬– ütögette össze kezeit másikuk‭ ‬– de mostan mánmeg mi'csinájjunk‭?
– Hát,‭ ‬aztat az átereszt csak ki kéne takarítani,‭ ‬mer nagyon bebüdösödik a víz.

Visszaballagtak az árokpartra.‭ ‬Négyen a kapát-lapátot támasztották,‭ ‬míg az ötödik suta mozdulatokkal a szemetet próbálta kikotorni az eldugult átereszből.

Közben lement a nap,‭ ‬már egészen besötétedett.

Ott ültek öten,‭ ‬csendben az árokparton.‭ ‬Szájukban cigaretta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr1012546251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása