HTML

Egy csipetnyi magyar valóság...

Aktuális magyar élethelyzetek, kissé ironikus szemszögből, rövid írásokban bemutatva.

Az oldalon található anyagok a szerző tulajdonát képezik, és írásbeli engedély nélkül nem másolhatóak.

Kapcsolatfelvételhez a zoltan.fegyver[kukac]gmail.com címre írjon.

A Mindennapi magyarságok novelláskötet elektronikus változatát ide kattintva töltheti le.

2016.10.14. 19:46 F. Z.

Kompozíció

Címkék: panel hétköznapok szürkeség

Hétfő reggel volt. A zeneszerző felébredt, kinyitotta szemeit, de nem volt még hangulata felkelni az ágyból, s kilépni a október friss, csípős, hajnali derengésébe. Élvezettel bújt hát be ismét paplanja alá, s melankolikusan hallgatta az eső szemerkélését.

Néhány perc múlva éles, parancsoló kiáltás hangzik fel valahonnan: anya és leánya veszekednek. Más a feleségével üvölt, a gyermekek sivítanak. Ajtócsapkodás hallatszik, mire özvegy Orbánné válaszul az öklével kezdi döngeti a falat. Egy idősebb úr, megelégelve a lármát, az erkélyen kér csendet lakótársaitól: ordítva, természetesen.

Mint egy óriási játszótér, tele zsibongó, pajkos gyermekekkel, olyan most a panelrengeteg.

A zeneszerző morogva húzta összébb magát. Zajok abszurd kompozícióját hallgathatta az oly kívánatos csend helyett. Kompozíció... Kompozíció! Kiugrott az ágyból, magára kapkodta ruháit, és elsietett a városba.

Ismét reggel volt. A zeneszerző felébredt. Kinyitotta szemeit. Kiállt az erkélyre. Bekapcsolta a felvevőgépet. Várt.

Néhány perc múlva éles, parancsoló kiáltás hangzik fel valahonnan: anya és leánya veszekednek. Hangjuk, mint két dallamos, trillázó fuvola. Más a feleségével üvölt: alt és bariton felelgetnek, néha egy-egy pofoncsattanással fűszerezve a drámai szólamot. A gyermekek sivítanak: mint megannyi, aláfestő hegedűszó. Ajtócsapkodás hallatszik valahonnan: magukra találtak a ritmushangszerek, különösen özvegy Orbánné, aki ökleivel döngeti a falat. S itt a tetőfokon az öreg Petrow, egykori katonatiszt, végre megelégeli a hangzavart. Kiáll az erkélyre, s az éterbe mélyen zengő, lírai basszus szólam hatol: „Legyen már csend végre, a kurva életbe, pihenni szeretne az ember!“.

Erre, mintegy karmesteri intésre, azonnal elnémul a környék, csak az eső szitálása hallatszik.

A „Pipacs utca lakói“ című zeneművet az egekbe magasztalták a kritikusok. Külön kiemelték özvegy Orbánné játékának mély átélését, aki a sikeren felbuzdulva később saját szólólemezzel bűvölte el a műértő közönséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr5211808229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása