HTML

Egy csipetnyi magyar valóság...

Aktuális magyar élethelyzetek, kissé ironikus szemszögből, rövid írásokban bemutatva.

Az oldalon található anyagok a szerző tulajdonát képezik, és írásbeli engedély nélkül nem másolhatóak.

Kapcsolatfelvételhez a zoltan.fegyver[kukac]gmail.com címre írjon.

A Mindennapi magyarságok novelláskötet elektronikus változatát ide kattintva töltheti le.

2015.06.16. 08:18 F. Z.

Szépvölgyi szürreál

Címkék: bkv hétköznapok tragédia élethelyzet tehetetlenség szürkeség

Emésztő kánikula. A Szépvölgyi és Bécsi út kereszteződése, villamospályafelújítás, fülsiketítő monotonitással csattog a légkalapács. Tikkadt munkások ődöngenek ide-oda kábultan, cél nélkül, csak telne már el ez a nyomorult nap.

A jelzőlámpa piros.

Néha valaki ismeretlen helyen atrikulálatlanul felordít.

A légkalapács monoton csattog.

Mindenki fröcsögve ontja magából a verítéket, a párától telt nehéz levegő szinte összeroppantja a koponyát, és kibírhatatlan, hasogató fejfájást okoz.

A jelzőlámpa lassan átvált.

Az olcsó román benzin kékes, sötét bűzcsomói lassan oszlanak szét a levegőben, amint a sorban első teherató lassan pöfékelve megindul. Őt egy gyermekeket szállító kis mikrobusz követi. A teherautó az építkezésre tart, ám nincs elég hely, hogy azonnal be tudjon fordulni, így megpróbál félrehúzódni, hogy elengedhesse a többieket. Sikertelenül. A mikrobusz vezetője ordít. A teherautó soförje hirtelen ötlettől vezéreltetve balra rántja a kormányt, hogy mégis megpróbálja a lehetetlent.

A légkalapács monoton csattog.

Az eseményeket egy járókeretes koldus személi a közelből bölcs, ironikus tekintettel, gúnyosan, méla nyugalommal, miközben idegesítően magas fejhangon egy lágy dallamot dúdol. Érdeklődve nézi a mikrobuszban ragadt gyermekeket, majd grimaszt vág, mire azok a rémülettől visítani kezdenek.

A kanyar nem sikerült, a teherató most keresztben áll, de jóformán sem előre, sem hátra nem tud már haladni, így lassú araszolásba kezd, hogy szorult helyzetéből valahogy mégis kitörhessen.

– Siess már te barom, a gyerekek elkésnek a reggeliről! – ordít a mikrobusz sofőrje. A gyerekek felfogják a helyzet komolyságát, és ha lehet, még hangosabban sivalkodnak tovább.

A koldus harsányan röhög, majd járókeretével csattogva tovaindul.

A légkalapács is monoton csattog.

Mindenki fröcsögve ontja magából a verítéket, a párától telt nehéz levegő szinte összeroppantja a koponyát, és kibírhatatlan, hasogató fejfájást okoz.

A teherautó sofőrje valami türelmetlen válaszfélét mormol vissza, idegességében tövig nyomja a gázt, és áttör a felállított kordonon.

Mindenki ordít, a légkalapács elnémul.

– Kuss legyen már, büdös kölykök – kiált türelemvesztetten a mikrobusz sofőrje a gyermekekre.

– Nincs egy kis apród? – szólal meg a váratlanul a hátam mögül a koldus, és száját fogatlan mosolyra húzza.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr277547902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása