HTML

Egy csipetnyi magyar valóság...

Aktuális magyar élethelyzetek, kissé ironikus szemszögből, rövid írásokban bemutatva.

Az oldalon található anyagok a szerző tulajdonát képezik, és írásbeli engedély nélkül nem másolhatóak.

Kapcsolatfelvételhez a zoltan.fegyver[kukac]gmail.com címre írjon.

A Mindennapi magyarságok novelláskötet elektronikus változatát ide kattintva töltheti le.

2016.03.14. 21:19 F. Z.

Mandzsetta

Címkék: orvos egészségügy hétköznapok

Az orvosi széken ülök, a gép komótosan, berregve fúj, a mandzsetta megfeszül.

Régóta megfigyeltem, hogy a felfújás időtartamából – még mielőtt a gép a mérési folyamat többi részét elvégezné – már következtetni lehet arra, milyen magas a vérnyomás. A felfújás akkor ér véget ugyanis, mikor a madzsetta teljesen összelapította az ereket, s a karban szinte leáll a keringés. Nos, minél magasabb a vérnyomás, annál lassabban, nehezebben megy ez természetesen, hiszen a szervezet, a szív mindent beleadva, derekasan dolgozik, hogy lerázza a ráaggatott kötelékeket.

Mintha most is lassabban akarna befejeződni...

Miután az erek teljesen összelapultak, a mandzsetta lassan sziszegve engedni kezd. A nyomás kissé enyhül, de mielőtt észbe kaphatnék, a gép már újra fúj, és lilára szorítja a kart. Hiába, elég ehhez egy hirtelen mozdulat, egy kis stressz, vagy egy kósza extraszisztolé.

Pedig a doktornő még rám is szólt, hogy nyugodjak meg. Nem tehettem hát mást, azonnal megnyugodtam. Ilyen könnyen megy ez.

Érdekes ez a mandzsettaleengedési folyamat. A teljesen összeszorított karba elkezd visszatérni az élet. A szív rendületlenül pumpál, a külső nyomás pedig folyamatosan csökken: először pattogva süvít, majd surrog, végül némán kering a vér az erekben. Ez jár a fejemben, majd eszembe jut, hogy a nyugodt légzés is elősegíti az alacsony vérnyomást. Az egyetlen gond, hogy erről a mandzsetta felfújása alatt elfeledkeztem, s inkább visszafojtottam a lélegzetemet. Még jó, hogy időben vagyok: szaporán lélegezve próbálom behozni a lemaradást.

Vége!

A doktornő rámnéz, majd a készülékre, majd ismét rám. Csalódottan csóválja a fejét. Újra mérünk. Harmadjára.

Nem aggódjak – biztat –, csak nyugodjak már meg végre. Nem érti a százhuszas pulzust sem, hiszen még a fehér köpenyét is levette a kedvemért – hangsúlyozza ki –, hogy véletlenül se gondoljak arra, hogy jó értékeket kell produkálnom. Nem, dőljek csak hátra, csukjam be a szemem, lazuljak el, számoljak visszafelé, és ami a legfontosabb, ne gondoljak a vérnyomásmérésre.

Rendben, nem gondolok.

Az orvosi széken ülök, a gép komótosan, berregve fúj, a mandzsetta megfeszül...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr758476968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása